ANDERE AANPAK

In binnensteden van kleinere steden zoals die van Bergen op Zoom vraagt de aanpak van de leegstand een andere aanpak dan in grotere steden.

VISIE EN REGIE

Het accent zou meer moeten liggen op de samenwerking tussen alle betrokken partijen: gemeente, onroerend goed eigenaren (kleine én grote beleggers), winkelformules, burgers, winkeliers, horecaondernemers en lokale ondernemers met lokale initiatieven. Juist de binnenstad van kleinere steden kent veel verschillende en tegenstrijdige belangen. En die belangen zullen moeten worden gebundeld met een duidelijke visie, een gemeenschappelijk belang en een duidelijke regie.

NOODZAKELIJKE KEUZES

Hierin zal het gemeentebestuur een strakke(re) regie moeten voeren met oog en oor voor die verschillende belangen. De tijd van pappen en nathouden is voorbij. Er zal een duidelijk visie moeten worden geformuleerd neergelegd in een duidelijk plan. En ja, dan zullen er stevige keuzes gemaakt moeten worden die niet door iedereen evengoed zullen worden gewaardeerd.

VLEUGELLAM

En met gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, zullen impopulaire, maar o zo noodzakelijke, beslissingen nog wel even uitblijven. Zo dreigt de politiek de noodzakelijke herstructurering te verlammen. En dat terwijl de binnenstad van veel kleinere steden leeglopen en wegkwijnen.

Bronvermelding:
Artikel van de hand van Elisa Hermanides, verschenen in Trouw op 16 december 2017. Foto is afkomstig uit hetzelfde artikel.

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>